psykiskohalsa

Jag blir inte ett dugg förvånad när jag hör, att vart femte minderårig som opererats för fetma mår psykiskt dåligt två år efter operationen, och nästan en sjundedel har självmordstankar, det visar en studie vid Skånes universitetssjukhus, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Många ungdomar är väldigt nöjda efteråt och upplever att de mår väsentligen bättre, både fetop-jpgfysiskt och psykiskt, men en viktoperation hjälper inte mot alla bekymmer, säger Kajsa Järvholm, doktorand vid Lunds universitet, som genomfört studien, till Ekot.

Fetmaoperationer på ungdomar under 18 år har hittills genomförts på försök, och det är oklart om operationen kommer att erbjudas i den reguljära vården. Ungdomar som genomgår fetmakirurgi är en mer, från ett psykologiskt perspektiv, ömtålig grupp, och man måste erbjuda ett utökat omhändertagande, säger Kajsa Järvholm. Sammanlagt 88 patienter från Stockholm, Göteborg och Malmö ingick i studien.

Att skära i ett fungerande frisk organ kan ge både allvarliga komplikationer och näringsbrister. Det är sorgligt att de får en strikt dietplan att förhålla sig till efter ingreppet, något de borde ha fått prova innan. Lågkolhydratkost bör vara förstahandsbehandling något som är godkänt av SBU (Statens beredning om medicinsk utredning) tyvärr erbjuds man sällan denna kostförändring som kan minska blodsockerhöjningar, blodfettsrubbningar, leverförfettning och ge en varaktig viktminskning för livet.

Vår rädsla för fett lade grunden till denna fettmaepidemi och den grundades redan på 50-talet men man blir inte fet av fett lika lite som man blir grön av grönsaker. Se videon Big fat lies

Bli frisk och smal med Mat för bättre hälsa

Källa: Sveriges radio (ljudfil) Fetmakirurgi leder till psykisk ohälsa hos unga

Dela gärna dettaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter