ESLÖV. Nu kan vanligt smör komma att införas i skolorna.

Eslövs skolpolitiker fick en chock när de insåg vilka tillsatser margarin innehåller.
– Flera av dem googlade på ”palmolja” och blev helt förskräckta, säger Lena Emilsson (S) som nu överväger att införa vanligt smör i matsalarna igen.

Sedan januari 2013 serveras lättmjölk och margarin i Eslövs skolor, i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.
Det har fått flera föräldrar att reagera och höra av sig till kommunens kostchef, eftersom margarin är ett kemiskt framställt livsmedel med många tillsatser.

Föräldrarna har även fått stöd från politiskt håll, av folkpartisten Daniel Rhodin. Och det är tack vare honom som det hänt saker i frågan. Tidigare i år hade politikerna i barn- och familjenämnden ”margarin eller smör”-frågan uppe på sitt bord. Rhodin berättade då vad margarin innehåller. Den lilla föreläsningen gav inte effekt då, Rhodins krav på att införa vanligt smör röstades ner.

Men efter mötet gick politikerna var och en hem till sig och funderade lite mer på saken. Och satte sig vid datorn.
– Flera googlade på ”palmolja” och blev helt förskräckta. Några har slutat att äta margarin nu, säger Lena Emilsson (S), ordförande i nämnden.

När nämnden nyligen samlades på nytt beslutades därför att utreda vad det skulle kosta att införa smör och standardmjölk som alternativ i förskolor och grundskolor.
– Vi får se om det går att införa och vilka kostnader det ger, säger Emilsson.

Laine Qvist i Västra Strö är en av de föräldrar som tagit strid för smöret. Hon blir glad när Skånskan ringer upp och berättar.
– Det var ju trevliga nyheter! Lysande! Margarin ska man inte äta. Rena produkter är det bästa att få i sig, speciellt för barn som växer. Vi vuxna måste ta vårt ansvar, säger Laine Qvist.

Att politikerna tänkt ett varv extra hedrar dem, tycker hon:
– Bättre sent än aldrig!

Bakgrunden till Livsmedelsverkets rekommendationer är att smör har högre fetthalt än margarin. Kritikerna menar dock att det är viktigare att maten är så fri från kemikalier och tillsatser som möjligt.

Källa:
Skånskan: Margarinchock hos Eslövs skolpolitiker

Dela gärna dettaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter