Naturlig mat baserat på evolution, fakta, logik och verklighet, för att nå livslång hälsa.

 

Snabb guide för dig som inte orkar läsa en massa 😉
 
Ät gärna: Fågel, fisk, kött, ägg, skaldjur, naturligt fett (smör, rapsolja, ekologiskt kokosfett) grönsaker, rotfrukter, avokado och nötter. Glöm inte salta på maten!
 
Undvik: Spannmål (p.g.a gluten, fytinsyra och lektiner) t.ex. vitt mjöl,  fullkorn, kli, sojabönor, bulgur, kikärtor, bröd, pasta, vegetabiliska oljor t.ex. Solrosolja mfl. (se nedan) samt socker och annan stärkelserik mat.
 
-Ät dig mätt på grönsaker, rotfrukter, proteiner och fett.  Socker och mjölmat lagrar in fett i våra reserver och skapar inflammationer. Klart!
 
 
Naturlig mat ger naturlig hälsa!

Ät gärna:

Kött: Vilt, nöt, lamm och fläsk. Välj helst ekologiskt från gräsbetande djur. Ät inte bara bacon 🙂 variera! 

Fågel: Kyckling, kalkon, vildfågel . Välj helst färska inte frysta och bäst ekologiskt.

Ägg: Innehåller alla näringsämnen din kropp behöver utom C-vitamin. Mycket protein och nyttiga fetter. Kokt, stekt, omelett – man kan variera mycket. Välj helst ekologiska de är mer omega-3 i.

Fisk och skaldjur: Alla typer av fisk som inte är panerad är bra. Välj gärna feta fiskar som lax, strömming eller makrill. Här finns rikligt med protein och nyttigt fett som omega-3. Välj helst vildfångad fisk, inte odlad.

Fett: Animaliskt, Ekologiskt kokosfett, avokado, olivolja (kallpressad), rapsolja (kallpressad), smör m.m. Använd gärna grädde 40% och riktigt smör till matlagningen så blir det godare och du håller dig mätt längre. Var inte rädd för naturligt fett.  Tänk på de fettlösliga vitaminerna.
Tips: Ät eller drick inte mer fett än du skulle kunna äta med sked brukar vara en bra indikation. Mättnad kommer lättare av att man tuggar än om man dricker. Ersätt inte maten med fettkaffe då kan man få näringsbrist.

Mejeriprodukter: Ta alltid det fetaste alternativet, de är utan tillsatser! Grädde 40 %, Bregott, Smör, Crème fraîche, Kesella och feta ostar, Buffelmozarella, Fetaost (av får/get), fet yoghurt (grekisk, turkisk, helst rysk 17%). Använd helst mejeriprodukter från buffel, get och får för att det är A2 mjölk. Komjölk är A1 mjölk och det betyder att mjölkproteinet Kasein är lite olika mellan dessa. Flytande mejerivaror innehåller mjölksocker, IGF-1 och mjölkproteiner t.ex vassle (blodsockerhöjande), kasein (blir morfin BCM-7) och andra flytande hormoner. 
Tips:Undvik flytande mejeriprodukter om du är intolerant, östrogendominant eller är en Man (för att mjölk kan ge “man-boobs”). Du kan ersätta mjölk och grädde med äggmjölk eller kokosgrädde. Tänk på att det kan vara gluten som är orsaken till falsk laktosintolerans. 

Grönsaker: Ät så mycket du vill av all sort och färg. Broccoli, avokado, lök, sparris, squash, oliver, spenat, svamp, paprika, tomat, gurka, grönsallad och rättika. Kål som vitkål, blomkål, brunkål, grönkål, brysselkål listan kan göras lång. 🙂
Tips: Välj helst ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt.

Nötter: Nötter är näringstäta och ger mycket bra tillskott på mineraler. Jag tycker paranötter, hasselnötter, sötmandel, valnötter är bra. Cashewnötter och jordnötter är inte nötter utan en baljväxt.
Tips: Om du tål nötter kan du äta 1dl per dag Blanda ihop en skål med paranötter (ät 2-4 per dag), valn, sötmandel, hasseln och pumpafrön då fyller du på med bra mineraler. Om du INTE tål nötter kan du välja pumpakärnor, melonkärnor, solrosfrön, sesamfrön.

Bär och frukt: Är okej i måttliga mängder. Bär innehåller mycket färg och därför mycket antioxidanter och även vitaminer. Hellre bär än frukt, då frukt innehåller mer fruktsocker.
Tips:  Det är lätt att tro att frukt är nyttigt och att det finns mycket vitaminer i, men det finns mycket mer C-vitamin i t.ex paprika, vitkål, broccoli och väldigt många fler grönsaker. Undvik frukt om du siktar på viktnedgång och tvärtom för viktuppgång – ät 3-4 frukter per dag om du siktar på viktuppgång. “Frukt är vitaminer med socker och grönsaker är vitaminer utan socker” 🙂

Såser: Gör såser så feta som möjligt med t.ex. grädde eller äggmjölk och naturligt fett t.ex smör, kokosfett. 
Tips: Viktigast är att undvika kryddor och buljong som innehåller smakstärkare som t.ex Glutamat . Använd hellre t.ex. Herbamare örtsalt.

Mörk choklad: I små mängder. Minst 70 %, 85%

Salt: Vart inte rädd för salt, för att saltbalansen i kroppen är jätteviktig! Ont i huvudet är en vanlig reaktion på saltbrist. Överdriv inte din vatten konsumtion av flera anledningar t.ex. magsaften späds ut och det påverkar matsmältningen negativt och gör att färre bakterier dör. Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck men att dricka 10L vatten på 4h är en dödlig dos då stannar hjärtat. Livsmedelverkets råd om salt bör intas med en nypa salt 
Tips: Gör ditt eget “supersalt” blanda Havssalt med jod och Örtsalt med Kelp. Jod brist är vanligt idag och kan ge sköldkörtelrubbningar (Tänk på att fluor slår ut jod) Undvik klumpförebyggande medel om du kan. Variera dig, blanda och ge av dessa sorter. 🙂

Drick

Vatten: Kolsyrat vatten fungerar bra istället för läsk. Pröva med olika osötade smaker. 
Choklad: Blanda äggmjölk, vaniljpulver och 1 tsk kakao per kopp.
Te eller Kaffe: Testa med grädde/äggmjölk i. Det ger lite mer mättnad och du får mer av det nyttiga mjölkfettet dessutom går det ju åt mindre mängd. 

Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt). 
Öl: Tyvärr är Öl ”flytande bröd/Glutensoppa” men är du frisk, aktiv och nöjd med vikten så kan man göra undantag.
Kosttillskott
Det finns risker med kosttillskott även inom idrotten, då det finns både oseriösa och seriösa aktörer ute på marknaden. Kosttillskott bör ej användas som alternativ till en varierad kost. Du kan inte få fördelar av extra vitaminer, man kan endast minska symptom vid brist (tänk dig ett vattenglas när det är fullt är det fullt). En del vitaminer kan vara skadliga i överdos.

Läs på om vitaminer och mineraler om symptom vid brist och överdos. Tänk på att t.ex. Kalciumtillskott kan skapa magnesium-, järn- och zinkbrist som kan leda till benskörhet. Så då måste ju mjölk ger starka ben eller hur? Tyvärr inte, mjölk gör kroppen sur och då måste kroppen dra kalk ur skelettet för att neutralisera. Läs mer om Kalciumparadoxen.

Visste du att Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) grundades på 1940-talet för att undvika bristsjukdomar hos soldater i krig? Eller att RDI inte tar hänsyn till om du väger 40, 60 eller 100kg? Om du har näringsbrist och följer RDI så kan brister bestå livet ut.

Det finns många bra kosttillskott om man har en brist men ta reda på om du egentligen har brist på sömn, vila, stimulans, ljus eller återhämtning?!

Vitamin-D – är ett hormon och bildas i huden när solen lyser på oss. I Sverige är solen bara stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna. D-vitamin finns t.ex i fet fisk, ägg, kött, ost och solljus. Mycket tyder på att vi inte får i oss tillräckligt med D-vitamin ifrån maten. Resultatet är att många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin, särskilt under Oktober-Maj. Mörkhyade som bor i Sverige kan behöva äta D-vitamin året runt.

Tänk på att du behöver kolesterol för att bygga om solljuset till D-vitamin, så ät inte för lite naturligt fett t.ex. smör, eko kokosfett och rapsolja.

D-vitamin – D bidrar till immunsystemets normala funktion, samt bidrar till att bibehålla normal benstomme, normal muskelfunktion och normala tänder. Det verkar kunna stärka cancerskyddet och humöret. Känn efter vad tycker du är rimligt och vad passar dig bäst.

Ät tillskott om du har har brist p.g.a för lite solljus (okt-maj) eller p.g.a mycket stress eller om du är mörkhyad och bor i Sverige (året runt).

Lagom dos skulle kunna vara:
Vuxna: 500 – 5000 IE dagligen (beroende på vem, varför och när på året)
Barn under 10 år: 1 000 IE dagligen
Barn under 2 år: 500 IE dagligen

D-droppar från apotek:
5 droppar motsvarar 400 IE
10 droppar motsvarar 800 IE

Holistic’s droppar:
1 droppe innehåller 12,5 mikrogram (500 IE)
2 droppar innehåller 1000 IE
4 droppar innehåller 50 mikrogram (2000 IE)

1 µg = 40 IE
1 IE = 0,025 µg

Intag av D-vitamin kan öka behovet av extra magnesium.

C-vitamin är en antitoxin, antihistamin, antiviral, blodsocker regulator, humörlyftande, har över 500 kända funktioner i kroppen och ingår i nästan alla processer. Många djur kan producera sitt eget C-vitamin utom människan och vi förbrukar mer vid stress, det är viktigt att vi äter C-vitamin dagligen. Ta 1 krm Askorbinsyra i ett glas vatten eller i varje glas vatten varje dag. Det smakar lite citron. Har du en känslig mage så kan du ta mindre eller välja en syraneutralt C-vitamin.

Selen-Finns i paranötter, nötter, fisk, skaldjur. Hur ofta äter du fisk och skaldjur 4 ggr/vecka? Inte jag heller. Ät 2-4 paranötter per dag så är det fixat :-) Äter du inte nötter så finns det bra kosttillskott t.ex. Holistic.

Omega-3 Livets lyx! – Fiskolja är antiinflammatoriskt och balanserar till viss del intaget av för mycket omega-6, blodförtunnande, blodtryckssänkande, mjukgörande i kärl och ökar elasticitet.
Tips:  Ät makrill till frukost det ger dig en bra dos Omega-3 🙂 annars väljer du ett tillskott med högt EPA och DHA.

Ägg är supermat de innehåller alla vitaminer (utom C), mineraler och aminosyror som vi behöver! Det är ofarligt att äta många ägg/dag (det är ofarligt att äta 36st/dag).

Nötter/ frön och salt ger ett bra tillskott på mineraler.

Även många kryddor har positiva egenskaper. I tusentals år har människan runt om i hela världen använt sig av örter och kryddor för dess läkande verkan och för smaksättning av maten.  T.ex Kanel, Gurkmeja, Spiskummin, Cayenne, färska örter, Nypon med högt GOPO och många fler.

Vill du handla kosttillskott av hög kvalitet? Så är det här är en webb-shop med bra kosttillskott och hälsoprodukter från utvalda leverantörer.

Tänk på att du får i dig alla vitaminer, mineraler och antioxidanter genom din mat först och främst men för att nå optimala nivåer kanske det inte alltid räcker, då kan det vara bra att förstärka med kosttillskott. Kosttillskott är inte medicin utan t.ex. “mat i koncentrat”. Med en varierad kost utan tillsatser och med solljus på huden balanserar kroppen alla ämnen på ett naturligt sätt.

Vanliga vitaminer och mineraler som vi lätt kan få brist på är ofta: Magnesium, D-vitamin, Zink, Selen, C-vitamin och B-vitaminer.

Har du bekymmer med din mage och tarm så rekommenderar jag att man provar Lacto Vitalis (magbakterier) men även Cellenzym (matsmältningsenzymer) som kan hjälpa dig med din matsmältningen och på så vis öka ditt näringsupptag, du kan läsa mer om produkterna på sidan.

Mat du bör undvika eller minska:

Socker och sötningsmedel: Minska på socker, sött och uteslut artificiella sötningsmedel t.ex Stevia helt. Det gäller godis, läsk, kakor, chips, bullar, choklad och light produkter t.ex Coca cola light. Det får ditt insulin att skjuta i höjden och det gör att din kropp slutar använda fett som bränsle. Sötningsmedel har lyfts ur sitt ursprungliga element, förfinats med hjälp av kemikalier för att få ett vitt pulver. Dessutom reagerar kroppen inkonsekvent på dessa sötningsmedel. En söt smak på tungan, triggar insulinet, stresshormonerna och det får blodsockret att stiga eller sjunka inkonsekvent. Samtidigt som det håller sötsuget vid liv. Det vore skillnad om vi åt själva växten t.ex. Steviabladen. Sötningsmedel påverkar tarmen negativt och kan inte heller brytas ner i naturen.
Tips:  Använd istället en mindre mängd honung vid behov, den är artegen.

Kolhydrater och stärkelse: Det handlar INTE om att ta bort alla kolhydrater utan att byta ut dom till andra mer näringstäta och artegna med mjuka vattenlösliga fibrer t.ex i grönsaker, rotfrukter och nötter.
Spannmål, bröd, potatis, ris och pasta ger ett högt blodsocker.

Spannmål, mjölmat, sojabönor, bulgur, kikärtor mfl innehåller gluten, lektiner och fytinsyra.
Lektiner är ett gift som försvarar växter från att bli uppätna. Människan är inte en fröätare och vår anpassning till dessa är dålig. Många lektiner binder dessutom upp mineraler som gör att vi inte kan ta upp dessa.
Gluten är ett växtprotein som skapar problem för kroppen framför allt i tarmen och det leder ofta till autoimmuna sjukdomar som t.ex. diabetes, reumatisk värk, astma, allergier även adhd. Vanlig symptom kan vara IBS, magknip, läckande tarm, förstoppning/diarré, gaser. Det är otroliga att vi får rekommendationen att vänja små barn till något som inte är artegen mat. Gluten kan ombildas till opioidpeptider i kroppen som t.ex. Gliadorfin och Glutenexorfin ( ett morfin som gör att vi blir “Brödberoende” “Ta inte min macka”)
Fytinsyra finns i alla våra sädesslag och binder tyvärr upp mineraler som järn, kalcium, magnesium och zink, vilket gör att en fullkornssmörgås kan orsaka mineralbrist i längden. Linfrö innehåller även vätecyanid producerande glykosider så ät dom hela, inte krossade.
Fytoöstrogen (ett växtöstrogen) som är östrogener och finns bl.a i Sojabönor och andra växter. Det kan rubba hormonbalansen i kroppen och kan rent av leda till en ökad risk för cancer. Män och pojkar kan få “man-boobs”, kvinnor kan få ökad risk för bröstcancer och små flickor kan få förtidig mens.
Sojabönor
Är en omstridd råvara. Problemet med soja är att den är till 90% en GMO produkt och innehåller Lektiner, fytinsyra och Fytoöstrogen (växtöstrogen) fyller på vårt östrogen och kan skapa östrogendominans, vi får då på köpet progesteronbrist det skapar en mängd problem i våra kroppar. t.ex humörsvängningar, PMS, trötthet, huvudvärk mm. Förutom innehållet i bönan är även tillverkningsprocessen omdiskuterad och avskräckande med basiska lösningar och syrabad i aluminiumtankar, där sojamassan utsätts för högt tryck och hög värme nåt som förändrar denna omega 6 rika vegetabiliska oljans egenskaper. Det finns många varningar för Soja så ät inte Soja i tron om att det är nyttigt. 

Hårda fibrer som kallar vi fullkorn, fibrer eller kli. Dom är bara nyttiga för dom som tål det. Men trots att 40% av befolkningen får sina magproblem från dessa, ordineras vi ändå att äta mer av dem. Samma gäller för barn. För tarmväggen är det som att ”äta sandpapper”, det river bort tarmluddet (som suger upp vår näring).
Tips: Genom att istället äta vattenlösliga fibrer som grönsaker, psylliumfrön, fiberhusk och bär, så matas de goda bakterierna som får tarmsystemet att fungera.

Konstgjorda fetter: Transfett & kemiskt härdade fetter, frityrolja, margarin m.m. Undvik alla fetter som är framställda på kemisk väg. Margarin är fabrikstillverkat, onaturligt hög omega-6-halt, smakar dåligt och har inga hälsofördelar. Många margariner innehåller palmolja vilket bidrar till regnskogsskövlingar. Läs mer om skillnaden mellan margarin och smör. Läs mer om fetter i snabbguiden fett.

Järn – Ät INTE järn om du inte behöver! Hur vet man det? Via ett blodprov. Överdos kan ge leverskador, öka bakterietillväxt, ökar ledinflammationer. Finns t.ex i frön, kött, fisk, torkade aprikoser och mycket annat, du kan alltid googla.

MOTION & TRÄNING

Träna i första hand det du tycker om! Ett sunt motionsupplägg med fokus på stabil hälsa. Tänk på att barnen också behöver återhämtning.

Lågintensiv träning: Passar de allra flesta, nybörjare, otränade och personer med olika typer av besvär som övervikt, cirkulationsbesvär, diabetes och belastningsskador i skelett och leder. Exempelvis promenader, ridning, simning, cykling, vardagsmotion och dans eller någon annan sport man gillar.

Högintensiv träning för äldre barn och vuxna: Att du tränar på mellan 85 och 100 procent av din kapacitet eller maxpuls, sedan kan själva träningen se olika ut, den kan innehålla både konditions- och styrkeövningar.

varningstriangel_utrop_vit   Du som idrottar hårt och svettas mycket kan få brist på mineraler, särskilt magnesium, kalium och natrium! Ett tecken på brist kan vara kramper! Ett tecken på brist kan vara kramper! Fyll på med vatten, salt m jod och magnesium eller nötter.  Undvik allt som smakar sött.

 

STRESS & VILA

Stress är inte bara att skynda sig. Det kan vara att inte känna tillhörighet, trygghet, vara behövd. Stress gör att blodet går mot dom stora musklerna och når inte huden eller matsmältningsorganen lika bra. Tänk på att om tarmen inte kan ta upp näring p.g.a stress då kan den inte ta upp kosttillskott lika bra heller. Då är det lätt att få hudproblem eftersom blodet “transportören” fungerar sämre t.ex. solljuset som ska ombildas till D-vitamin kan begränsas.

Sömn, vila och stressreducering är otroligt viktigt för kroppens alla funktioner. För lite sömn och för mycket stress försämrar allt från viktnedgång till muskeltillväxt och sjukdomstillstånd. Hur mycket vila man behöver är individuellt, men här är några bra riktlinjer.

Försök få en god sömn varje natt, tänk på att barnen kan få koncentrationssvårigheter om de sover för lite.

Barn växer och har fått många intryck på en dag och behöver därför få återhämtning.

Undvik att ha ett fulltecknat aktivitetsschema för barnen.

Sov i ett mörklagt rum om du har svårt att komma till ro

Unna dig en tupplur om du sovit dåligt, låt barnen få vila när dom behöver.

Uteslut så många stressmoment från din vardag som möjligt Ta hjälp av mindfulness, avslappning eller taktil massage.

 

Bieffekter av JERF

Jag gömde säga att man kan få bieffekter av “Sluta-ät-skräp”-dieten som t.ex bättre hälsa, överviktiga kan få viktminskning, underviktiga kan få bättre näringsupptag, IBS, magproblem, värk, trötthet, håglöshet kan försvinna  och för en diabetiker kan det betyda mindre mediciner. Så var försiktiga! 😉

Dela gärna dettaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter